Pages

saranghae

saranghae

Monday, October 28, 2013

Hong Kong-Macau-Disneyland Trip Part III

19hb Mei 2013 (Ahad)

Pukul 6 pagi aku dah bangun. Siap2 mandi dan breakfast. Breakfast maggi aje pun. Hari ni kitorang akan berada seharian di Macau. Okey sebelum aku sambung cete, Geng Bas Sekolah yang lain2 semalam berjalan sakan uollssss. Pukul 11 lebih baru dorang balik hotel. Iollssss jeles!!!!



Ok sambung cete. Pukul 7.30 kitorang dah siap2 tunggu Mr. Yap kat lobi hotel. oh ya! Mr. Yap adalah ejen yang uruskan trip ke Macau. Bas memang punctual. Pukul 7.45 dah sampai. Selain daripada group weollssss ada dalam 7 orang lagi tourist masing-masing dari Philipine, Mexico dan Taiwan.






Mr. Yap uruskan pembelian tiket pergi dan balik. Kemudian selesai urusan di imigresen weolsss pun gerak naik feri ke Macau.Kitorang naik feri dari hentian di Kowloon. Perjalanan dari Kowloon ke Macau mengambil masa lebih kurang 1 jam. Feri ni selesa.

Sampai je kat Macau, wakil dari travel agent dah tunggu kitorang. Naik bas. Terus dia bawak we olls semua pusing2 kat old Macau. Melawat apa yang patut. Lunch dia bawak rombongan we olls makan buffet kat hotel. Dia siap cakap dengan kitorang lunch no pork. can eat chicken, fish. Gila ko nak makan ayam.



Dah lepas lunch ada ahli dalam rombongan kitorang yang nak gi berjudi. Sapa yang taknak gi berjudi tue guide tu akan bawak ke factory outlet tapi geng bas sekolah decide nak ke Taipa coz we olls nak ke City of Dream atau lebih tepatnya nak ke kedai Hard Rock Hotel Macau. Masa tak banyak. Kitorang decide nak amik teksi tapi drebar teksi tak boleh berbahasa inggeris so dorang tak faham apa yang kitorang cakap so kitorang pun mintak tolong staff kat hotel apa tah untuk arrangekan van untuk kitorang. Sewa van tue dalam HKD500.



Inilah dia van kitorang sewa tue. Drivernya perempuan cina yang tak tau berbahasa inggeris.

Shopping sepantas yang mungkin di HR Hotel then terus shoot ke Jeti Terminal sebab kitorang amik feri pukul 5 petang. Perjalanan balik ke HK semua pun senyap sebab kepenatan. Sampai di Terminal Feri Kowloon, Mr Yap dah tunggu untuk hantar kitorang balik ke hotel. Kitorang excited tunggu esok pagi coz nak meneroka ke DISNEYLAND!!!!!!

Well tunggulah bila free akan sambung penerokaan ke Disneyland...........




Sunday, July 28, 2013

My 1st Experiment - Puding Kastard Jagung

This is my first entry kot during Ramadhan. Bukan taknak update blog tapi Ramadhan kali ni agak busy berbanding Ramadhan2 yg sebelum ni and Ramadhan kali ni aku agak rajin bereksperimen membuat kuih-muih melayu tradisional.

Entry kali ni aku nak share resepi Puding Kastard Jagung yang aku try buat baru-baru ni. 1st time try and menjadi memang semangatlah aku nak buat lagi kan. Resepi aku google then jumpa kat blog Dari Dapur Madihaa thx to blog owner yang berbaikhati mengsharekan resepi tersebut. 



Ini resepinya

PUDING KASTARD JAGUNG

Bahan-bahan:

1 tin jagung creamy
1 tin susu cair - Aku guna brand F&N
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad (aku guna jenama Nona)

Cara-cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil hinggalah masak (kental & berkilat)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Biarkan di luar sebentar dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk untuk dikeraskan kemudian barulah dipotong.


Senang sangat buatnya dan sangat sesuai untuk juadah berbuka puasa.



Selamat Mencuba!!!!!!



Sunday, July 7, 2013

S.E.P.I

Ajarkan aku untuk selalu memiliki hati yang cantik. Tidak peduli meski orang-orang tidak pernah sekali pun menyadari kecantikan hati tersebut - Selamat Malam CINTA



Hong Kong-Macau-Disneyland trip Part II

18 May 2013 (Sabtu)

Hari kedua di bumi Hong Kong. Disebabkan terlalu keletihan dan badan tak berapa nak sihat aku dan ateh tak ikut trip yang dah diplan. Aku makan ubat dan rehat di bilik sehingga tengahari. Perut berkeroncong. Aku dgn ateh dah tak lalu nak makan maggi so kitorang decide nak keluar cari makanan halal. 

So sebelum nak keluar tu aku siap2lah google tempat2 makanan halal dan juga tempat menjual cenderahati berdekatan area Kowloon.

Turun lobi hotel mintak tolong dengan staff kat reception tue cmne nak pegi ke Haiphong Road. Kitorang amik teksi kat depan hotel terus straight ke Haiphong Road.Plan asal nak cari kedai jual souvenir last2 kitorg makan dulu. 

Lunch di  Mr Kebab. Kedai makanan Turki. Lokasi kedai ni betul2 di hadapan Masjid di Haiphong Road.



Muka2 orang tak sabar tunggu makanan



Ni Nasi Beriani Ayam yang aku order


Yang ni lak Nasi Goreng yang ateh order

Lepas makan kitorg pun start cari kedai yang dimaksudkan. Rupanya kedai tu dah tutup. Kedai lain lak yang ada kat situ. Agak kecewa gaklah kitorg. Alang2 dah sampai kat sana dan hari pun masih siang lagi kitorang pun jalan2 sekitar area City Harbour. Kitorang tak masuk pun shopping complex kat situ. Sekadar amik gambar kat luar je. Kat City Harbour ni penuh dengan gedung2 barangan berjenama seperti Fendi, Longchamp, Armani etc.



Nak dapat teksi agak payah kat area ni sebab kawasan ni agak busy dan ramai pelancong. Sepanjang pengamatan aku warga HK ni jenis yang cepat. Kagum tengok dorang berjalan laju2 di celah2 manusia yang ramai di sepanjang jalan. Kitorg lak pening tengok. dapat teksi kitorang terus gerak balik ke hotel. Nasiblah ada map yang dibekalkan oleh reception hotel. Dah bagi map pun driver teksi ni boleh sesat hantar ke hotel lain.

Sampai hotel dalam pukul 7 lebih. Naik bilik terus mandi. Perut pun masih kenyang lagi so aku dgn ateh decide nak layan tv jelah. Lagipun kitorang ingat nak tido awal sebab awal pagi esok gerak ke Macau.

Okey nanti aku sambung part III jalan2 ke Macau..........

Friday, July 5, 2013

Ketika Hati Memanggil Ada Rasa Merindu Akan Cinta

Aku punya pilihan?
Nyata aku tak punya
Habis kemana harus ku adukan resah hati?
Bilamana kau tidak lagi sudi mendengar
Hatiku luka namun ada kau peduli?
Tidak dan tak akan pernah

Harus aku bagaimana?
Kemana lagi harus ku adukan?
Aku berlari deras dan terus berlari tanpa menoleh ke belakang
Kerna takut ditinggal mentari



Ku terus mendongak sambil berlari agar ku tak hilang jejak mentari

Hingga di satu saat kakiku tersadung akar di tanah
Tersembam aku ke atasnya

Terasa perit dan sakitnya namun aku tak lepas dari memandang mentari
Aku bangkit dan mahu mengejar mentariku
Tunggu!!! Jangan pergi tanpa pamitan selamat tinggal
Ahhhh!!!! Mentari itu tetap pergi dan tak menunggu aku walau sedetik pun

Hmmm…aku kecewa lagi…aku sudah hampir ke dada langit menggapai mentariku
Namun mentariku tak sedikit pun sudi menungguku
Terlepas genggaman jemari pandangan
Bukan terlepas tapi mentariku yang melepaskannya

Lelah ku berlari menggapai tanganmu
Kau jauh dan semakin menjauh hilang di balik gunung dan awan

Pergilah andai itu yang terbaik buatmu
Aku di sini tetap setia menanti 
Kerna……

Ketika hati memanggil ada rasa merindu akan Cinta

Thursday, June 27, 2013

Hong Kong-Macau-Disneyland Trip Part 1

Tengah feeling2 layan lagu favorit aku dari Cakra Khan sambil-sambil nak bersihkan blog yang dah bersawang tebal ni. Baru aku perasan yang aku dah lama giler tak update blog. Tapi aku bukan nak cerita pasal lagu favorit aku ni actually aku nak story pasal percutian aku.

17 May 2013 (Jumaat)

Awal pagi dah bangun bersiap2 nak ke KLIA. Semangat berkobar2 almaklumlah nak gi Hong Kong. Iolsss teruja tau uolssss. Tunggu ateh dgn husband dia dtg jemput aku kat umah. Lebih kurang pukul 6.30am sampai KLIA terus cari geng2 Bas Sekolah yang dah sampai lagi awal. Selesai urusan check in kitorg pun breakfast kat Barbera Cafe.


Kitorg punyalah excited tunggu boarding time coz naik Airbus ohkeyyyyyy.....perghhhh!!! memang selesa uolllsssss dalam flight. Berbaloi untuk 4 jam penerbangan KL-HK.

 Nampak tak wajah2 ceria Geng Bas Sekolah dalam flight


Flight landed lewat 45 minit disebabkan kesesakan traffic di airport. Ecah (ank buah aku) dah tak tau duduk diam. Dia punya limit 2 jam je berkelakuan baik kat seat lepas tue dia dah jadi macam Royal London Sarkas kat seat tue.



Cuaca HK time kitorg kat sana lebih kurang cuaca kat Malaysia. Panas terik. Waktu HK sama macam Malaysia cuma pagi dia cepat terang dan petang cepat gelap. Hong Kong International Airport punyalah besar. Nasib dapat jumpa dengan ejen kitorg kat airport tue.




Hong Kong sangat bersih dan cantik. Teruja kitorg semua saat first time jejak kaki kat HK. Kitorang stay kat Hotel Empire Kowloon. Empire Kowloon terletak di Kimberly Road.sistem pengangkutan di HK memang superb dan sistematik. 




Hari pertama acara bebas so geng2 Bas Sekolah memang awal2 dah plan nak ke The Peak naik tramp. So Ketua Geng Bas sekolah dah siap2 beli tiket tram dan juga tiket ke Madame Tussaud secara online sebelum percutian bermula. Oleh kerana kitorang berenam so terpaksa naik 2 teksi untuk ke stesen tram tue and nak dijadikan cerita 1 teksi yang bwk 3 org Geng Bas Sekolah bersama2 kamera dah terus sampai ke puncak The Peak dibawak oleh drebar teksi tue. So aku dgn 2 lagi Geng Bas Sekolah tak dapatlah nak posing2 kat dalam tram sebab kamera takde and battery hp lak sudah kong. Aku pun bijak tak bawak galaxy tab aku so no picture. Agak rugi ye di situ.






Kat atas The Peak tue agak sejuk. Ada shopping kompleks. Atas tue ada jugak Hard Rock Cafe Shop. Geng2 Bas sekolah memang dah target nak shopping sakan kat HRC so memang situlah kami terjah dulu sebelum masuk ke Madame Tussauds.

Stop kat sini dulu. Nanti aku update kisah hari ke 2 kami di bumi Hong Kong.