Pages

saranghae

saranghae

Sunday, July 28, 2013

My 1st Experiment - Puding Kastard Jagung

This is my first entry kot during Ramadhan. Bukan taknak update blog tapi Ramadhan kali ni agak busy berbanding Ramadhan2 yg sebelum ni and Ramadhan kali ni aku agak rajin bereksperimen membuat kuih-muih melayu tradisional.

Entry kali ni aku nak share resepi Puding Kastard Jagung yang aku try buat baru-baru ni. 1st time try and menjadi memang semangatlah aku nak buat lagi kan. Resepi aku google then jumpa kat blog Dari Dapur Madihaa thx to blog owner yang berbaikhati mengsharekan resepi tersebut. 



Ini resepinya

PUDING KASTARD JAGUNG

Bahan-bahan:

1 tin jagung creamy
1 tin susu cair - Aku guna brand F&N
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad (aku guna jenama Nona)

Cara-cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil hinggalah masak (kental & berkilat)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Biarkan di luar sebentar dan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk untuk dikeraskan kemudian barulah dipotong.


Senang sangat buatnya dan sangat sesuai untuk juadah berbuka puasa.



Selamat Mencuba!!!!!!



No comments:

Post a Comment